Nu har vi varit i Falun...

... och här har jag minsann fått jobba ;)
Flera morgnar har jag fått följa med Lollo ut o jogga på morgonen. Undrar om matte tänker fortsätta den trenden hemma...?
Simmat efter kanoten har jag också gjort...
Ett bekymmer har det varit här i Falun detta året... barnen har blivit så stora att de inte spiller nåt på golvet...! JAg får alltså inte något extra gott... typiskt.. Får lita till att middagen serveras ibland ialla fall...
Nu ska vi till storstan Stockholm ... undrar vilka utmaningar som väntar där..?

Eftersöksprov i Svärdsjö, Dalarna

Jaha då var det dags för årets första eftersöksprov. Vi testade Dalarna och Svärdsjö, då semestern var förlagd i Falun! Startade i både ÖKL o EKL. Fantastiskt trevligt anordnat prov! 23 hundar ! Effektivt och proffsigt. Start kl 08.00 och allt klart kl 14.30!!

Russell kämpade på ordentligt i den otroliga värmen. Vi hade mellan 30 o 35 grader varmt hela dagen...
Vi började i Öppen klass spåret med trut. Det gick jättebra! 10 p blev det resultatet. Dock ingen jättefart...

Lite senare var det dags för Rävsläpet i Elit. När vi gick fram till provplatsen var det 34 grader varmt och torrt som fnöske i terrängen... Russell tog inte spåret först utan kom tillbaka efter 20 m... jag skickade på igen och då tog han sig an spåret i lugnt mak... Kom fram till räven och greppade direkt (enligt rapport av spårläggaren) bar räven i ca 100 m men släppte där och kom tillbaka tomhänt. Då det var så varmt och Russell strulat redan från början så skickade jag inte igen.
Det var jättejobbigt med spåren och jag kände mig inte jättemotiverad... tänkte att matte kanske bara skojade...
Sen var det dags för vattnet. Där fick vi börja med Elitvattnet ... vid starten var det tjockt med vass på båda sidor om den smala igången ... Russell tog inte kommenderingen utan sökte av strandremsan med vassen... två gånger... tredje gången tog han min kommendering och simmade rakt ut mot nästa vassområde. Där upptäckte han roddbåten... och vänder mot den... jag fick låta en hel del innan han tog dirigeringen och simmade mot anden men sen var det klart.

Jäklar vad matte vill annat än vad jag vill... Sen tänkte jag att jag kollar vad de håller på med i båten men det var tydligen inte heller vad matte ville... Fick väl hämta pippin då...
(Jo det är jag som är den lilla pricken...)
Direkt efter Elitstarten var det Öppen klass start....

Skott o and i vattnet.
Russell fokuserade jättebra och simmade rakt ut mot markeringen, nästan ute vid fågeln så upptäckte han roddbåten igen... och styrde mot den... då fick jag kommendera NEJ och HÖGER. Det tog han direkt och sen var det klart!
10 p tack o lov!!
(detta är bara en bild på att det är vatten.. Matti kunde inte komma tillräckligt långt fram med vår lilla kamera...)

Jäklar vad en båt är spännande ... det ville jag ju kolla upp...
Väldigt trevligt prov med väldigt trevliga deltagare! Två kände vi sen innan!
Det var Cecilia och hennes Krut som vi träffade på kurs hos Landin.
De andra var Stefan o Anna-Lena från Orsa med sin Münster Balder som vi träffade på Herrfallet i år! Himla kul!!

Fullbruksprov...



I helgen var vi på träningsläger hos Hedängens Kennel. Det var Tomas o Ingrid som anordnat denna träning. Jan, Peter o Johanna var också med som funktionärer/domare.
Vi var ett härligt gäng på 12 hundar med förare.




Det var tempo hela helgen! I 35 gradig värme....

Allt började med en genomgång på fredagen av vad ett Fullbruksprov är och vilka aktiviteter som är med. Lite om hur de bedömdes också...

Lördagen startade kl 8.00 med första momentet, Smygjakt! Hund o förare "smyger" ut till en plats ca 100 m i skogen där hunden läggs i en sk ruta. Allt ska ske under tystnad o utan beröring av hunden. Föraren lämnar sen hunden o en funktionär stannar på avstånd o kollar hur hunden beter sig. Föraren går ca 150 m från hunden där en annan funktionär står. Man väntar en minut och sen avlossar man ett skott. Väntar tre minuter till och sen skall hunden kallas in så tyst o effektivt som möjligt...


När jag blev lämnad där i skogen tänkte jag att hon kommer snart igen... Sen gick det ett skott och jag låg kvar. Sen kom mattes inkallningssignal... Då satte jag full fart dit ljudet kom från... Men jag hittade inte henne! Jag sprang runt o letade och sen kom signalen igen! Då hittade jag henne... Det var tur... Jag glömde tydligen spåra upp henne...blev ju så glad när jag hörde signalen... Mer träning säger matte...

Sen var det dags för Blodspår. ca 400 m o 2 tim gammalt spår var utlagt.

Spåret var ju ingen match tycker jag men helt plötsligt försvann det efter ca 200 m...?? Efter ett tag o lite mattehjäp hittade vi tillbaka och sen gick det som en dans!

Där Russell gick bort sig lite var det en återgång som vi ännu inte tränat..: Spåret blodades några meter rakt ut från en vinkel o sen vände spårläggaren och gick tillbaka till vinkeln men ett par meter vid sidan om utan blod...

Mer träning ... :)

Nästa moment var Långa apporten. I en sökruta på ett kalhygge, ca 150m x 250m hade en fasan lagts ut. Föraren får gå med framåt i rutan i bestämd riktning med hunden men ej vända tillbaka. Hunden får dock söka överallt hela tiden.

I denna värme var det jobbigt att leta efter pippin... jag hittade inte den... och var tydligen nära...

Nu är det lunchpaus... i den svala husvagnen som matte o husse införskaffat!


Efter lunchpausen var det dags för "Lugn på Pass" / "Sträckjakt eller klappjakt" . Hunden sitter ngn meter från föraren och skytten. Efter ca 1 minut då hunden ska sitta lugnt, kastas  3 fåglar en efter en och vardera med ett skott, 30-40 m ut i terrängen. Efter ca 1 minut så skickas hunden på apport på de tre fåglarna. Varje avlämning skall ske med domarens tillåtelse.

Detta var kul och det kan jag ... lite äckligt är det dock med kråkan... den spottar jag ut så fort jag kan!

Nästa pass var "Rävsläpet". En räv på ca 5 kg... släpas ca 300 m ut i terrängen. Hunden sätts på spåret och skall omedelbart apportera viltet och komma tillbaka med det.

Spåra kan jag och räven tar jag men varför ska den vara så tung?? Jag orkade inte bära hela vägen...

Efter dessa pass var det slut för dagen med fortsättning följer, dagen efter...

Middag på kvällen med trevligt umgänge!

Dagen efter började med "Sök under bössan" eller sk "Spanieljakt". Då skall hunden föras i ett vassområde o söka av området effektivt efter jaktbart vilt och stöta upp det... Max hagelavstånd mellan hund o förare.

Jakten i vassen var kul! Så kul att jag inte hade full koll på matte...och glömde lite att lyssna o lyda... Men det gick inte att göra ... Jag stötte en and! Det var dock lite synd att skytten inte skulle skjuta... så jag fick tag i den...

Sista momentet för denna helg (i provet ingår ett moment till: Fältdelen) var apportering/dirigering i vatten. 3 änder eller vitfåglar placeras ut längs med strandkanten på andra sidan... ca 30-70 m ut. När den andra fågeln apprteras in skall en tredje fågel skickas ut med ett skott.

Detta moment är så skoj! Och jag fixade det såklart!

Vilken härlig helg!!!

Viltspår...

idag har vi gått ett sk viltspår i anlagsklass.  Det är tydligen en av grejorna man måste ha klarat för att få lov att starta ett fullbruksprov...  Och det vill vi ju... ;))
Det gick ganska bra tycker jag,... men matte hade lite svårt att hänga på eftersom jag faktiskt hade lite bråttom... Det blöder ju och då är det ju viktigt att komma fram i tid till det skottskadade djuret... Matte snubblade o vrickade foten... hmmm hon borde kanske träna själv...
I alla fall så blev jag godkänd och fick ett Hederspris, (HP)!
Matte blev jätteglad och då blir jag också det!!
Lite coola bilder på mig som Mariela har tagit!
En gång till säger matte... Men visst e jag snygg...!
Åhhh vad hon ska fixa för att jag ska stå snyggt... Jag kan ju själv..
Det här blir väl bra!

Utställning!

I helgen var vi på utställning i Borås... Äntligen hände det som matte väntat på hur länge som helst...!
Jag fick mitt Cert samt blev BIR...!! Men jag har ju iofs vetat hela tiden att jag är snyggast!
Borås nationella utställning - Jakt / Bruksklass
Domare: Harry O'Donoghue
Bedömning:
Masculine head, nice neck and shoulders. Nice springof rib. Nice topline. Nice tailset, nice bone and substance. Nice depth of body. Stands very well. Shows well and moves well.
Quality grading:
Excellent 1
Competition class:
1 CK
Best male / bitch:
1
Cert
BIR
I morgon ska vi gå blodspår... Anlagstest...

RSS 2.0